93 éves korában elhunyt a Tiramisu atyja – ismerd meg örökségét!
Pontosan egy hete hunyt el az olasz konyha legendája, Aldo Campeol. Aldo közismert volt a kulináris világhoz való hozzájárulásáról, és ő vezette be a világszerte ismert desszertet, a tiramisut. Gyakran emlegették a “Tiramisu atyjaként” is.
A világhírű tiramisu hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, hiszen nagyon karakteres a kávéízű olasz desszert.Feltehetően a Campeol Le Beccherie nevű éttermében találtak fel 1969-ben, és 1972-ben került fel az étlapra, majd saját változataival világkedvenccé vált.
A hírt Luca Zaia, az olasz Vento-i régió elnöke Facebook-bejegyzésben osztotta meg. Vento régión belül Trevis városában található Campeol egykori híres étterme.
“A család minden tagjának kifejezem legmélyebb részvétemet egy olyan személyiség emlékére, mint Aldo, aki hozzájárult a nagyszerű Trevisóhoz” – említette.
Kiemelte azt is, hogy Aldo, a felesége és az étterem séfje milyen mértékben járult hozzá az étkezéstörténethez.
“Aldo Campeollal, aki ma 93 éves korában eltűnt, Treviso egy újabb csillagot veszít az étkezéstörténetében, amely még odafent is ragyogni fog. Aldo, az ő nagyon hosszú éttermi vállalkozása és az ő Beccherie-je évtizedeken keresztül a legjobb trevisói hagyományt élte át, amely a vendégszeretetből és a minőségből állt, és abból a kedves mosolyból, amely soha nem hiányzott az arcáról.
“Az ő házában, felesége intuíciójának és fantáziájának köszönhetően született meg a világ egyik leghíresebb cukrászsikere, például az Olasz Konyha Akadémia által minősített tiramisu. Őszinte részvétemet fejezem ki minden családtagjának az ő emlékére” – fejezte be a legeneda méltatását.
Ahogy Zaia is utalt rá, bár Aldót tartják a tiramisu atyjának, azt mondják, hogy felesége, Alba és az étterem egyik séfje, Roberto Linguanotto véletlenül találta fel az édességet. A BBC szerint
a duónak azután jutott eszébe a desszert ötlete, hogy Linguanotto véletlenül mascarponét ejtett egy tál tojásba és cukorba. Megtetszett neki az íze, és elmondta Alba Campeolnak. Ők ketten ezután kávéba áztatott mézeskalácsot adtak hozzá, és kitalálták azt, ami tiramisu néven vált ismertté.
A receptet végül az Olasz Konyhai Akadémia minősítette, Zaia pedig az Európai Unió által védett státuszának megszerzéséért folytatott erőfeszítést vezette, hogy ne lehessen eperrel vagy tejszínnel készíteni.
2017 óta Olaszországban tiramisu-világbajnokságot is rendeznek.
A világ különböző pontjairól érkeznek a tiramisu városába, hogy elnyerjék a legjobb tiramisu-készítő címét.
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Újra látható lesz a Budavári Palota északi szárnyán a Hungária szoborcsoport
Putyin szerint az ukrajnai háború globális méreteket ölthet
Megtalálták az eddigi legősibb ábécét, és 500 évvel régebbi, mint a korábbi rekordtartó
Űrhajó? Dehogy! Egy tanulmány szerint egy fejlett idegen civilizáció az egész csillagrendszerét terelheti
Létezett a természetben is nukleáris reaktor, és kevesebb, mint 2 milliárd éve még aktív volt
Eddig ismeretlen vulkánt fedeztek fel Magyarországon